Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Wilt u een goed doel starten? Een stichting die door de Belastingdienst wordt aangemerkt als ANBI betaalt geen schenk- en erfbelasting. Donateurs van een ANBI stichting mogen hun giften aftrekken voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een stichting kan alleen een ANBI zijn, als zij zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Sportverenigingen, personeelsverenigingen en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI. Mogelijk kunnen deze instellingen wel als sociaal belang behartigende instellingen (SBBI) worden beschouwd.

Kosten oprichten ANBI stichting

Via StichtingService kunt u een stichting oprichten die voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst voor maar € 375,- inclusief BTW en inschrijving bij de Kamer van Koophandel (exclusief inschrijfkosten). Let op! de KvK rekent voor inschrijving eenmalig € 50,- aan inschrijfkosten.  Vul hiervoor het volgende aanvraagformulier ANBI-stichting in. Na afronding sturen wij u de concept stukken toe.

Wat heeft u nodig om een ANBI stichting op  te richten?

Heeft u al een naam voor de stichting, drie bestuurders, een beleidsplan, doelstellingen en u weet hoe u deze wilt bereiken dan kunt u zelf een ANBI oprichten. Wat u nu nog nodig heeft is een stichting waarvan de statuten zo ingericht zijn dat u na oprichting de ANBI-status kan aanvragen bij de Belastingdienst. Via StichtingService kunt u een stichting oprichten die voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst. Let op! Wij beoordelen uw doelstellingen maar kunnen niet garanderen dat de Belastingdienst uw doelstellingen algemeen nuttig vindt.

Erkenningsregeling goede doelen

Vanaf 1 januari 2016 is er een erkenningsregeling voor goede doelen. Op erkenningsregeling.com kan je meer informatie vinden. Ook kan je via de website de erkenning aanvragen. Als je organisatie wordt erkend dan voldoe t je organisatie aan een aantal samengevoegde keurmerken, codes, regels en normen in de goede doelen wereld.

ANBI stichting oprichten tegen lage kosten? StichtingService heeft ruime ervaring met het oprichten van ANBI’s. Wij helpen je met het bijschaven van je doelstellingen zodat je statuten voldoen aan de vereisten van de Belastingdienst. Je krijgt het eerste jaar een gratis internetadres op www.anbi.nl om te voldoen aan de wettelijke publicatieverplichtingen. Stel je eigen statuten direct samen via ons online aanvraagformulier>>.