Complexe nalatenschap afwikkelen met een stichting als erfgenaam/executeur
23 februari 2016 Door: Peter Duijzend

Heb je een complex vermogen of zijn er al problematische familieverhoudingen? Je kan een stichting oprichten en als enig erfgenaam benoemen. De stichting heeft tot taak jouw nalatenschap af te wikkelen en je testament uit te voeren. Je verdeelt je erfenis door middel van legaten op te nemen in je testament.

Afwikkelingsstichting

Bij testament kan je een stichting oprichten. De stichting wordt in het leven geroepen op het moment van overlijden. Deze afwikkelingsstichting wordt in hetzelfde testament benoemd als erfgenaam en executeur. De stichting krijgt als taak om de nalatenschap af te wikkelen en het testament uit te voeren. Door middel van legaten worden er vorderingsrechten toegekend aan de legatarissen (erfgenamen).  Hierdoor is er ook geen fiscaal nadeel. Legatarissen betalen niet meer erfbelasting dan in het geval zij rechtstreeks erfgenaam zijn.  De stichting wordt bestuurd door een of meer bestuurders. Deze hebben als taak om de uitvaart te verzorgen, legaten af te geven en als executeur op te treden.

Stichting als executeur

De statuten worden zo ingericht dat de stichting dezelfde bevoegdheden krijgt als een executeur. Op basis van deze bevoegdheden mag het bestuur van de stichting goederen verkopen om de schulden van de nalatenschap te betalen.  De stichting is ook erfgenaam dus zodoende kan zij dit heel efficiënt en zonder overleg met de legatarissen doen.

Voordelen afwikkelingsstichting

 • doeltreffend;
 • efficiënte afwikkeling;
 • beperkt aansprakelijkheid executeur;
 • bescherming erfgenamen tegen schulden;
 • waarborgen voor schuldeisers van de nalatenschap;
 • rekening en verantwoording kan statutaire geregeld worden.

 

In de situatie met een langstlevende echtgenoot en kinderen kan een afwikkelingsstichting nadelig uitpakken door de huidige fiscale regelgeving. De defiscalisatie voor de inkomstenbelasting is niet van toepassing.

Afwikkelingsstichting oprichten via je testament? StichtingService heeft ruime ervaring met het oprichten van stichtingen bij testament. Neem contact met ons op voor het opstellen van je testament. Wil je een goed doel oprichten bij testament lees dan dit artikel>>>
,

6 reacties op “Complexe nalatenschap afwikkelen met een stichting als erfgenaam/executeur”

 1. Nico R. schreef:

  Mijn echtgenote en ik overwegen bij testament van de langstlevende een stichting op te richten die aan kinderen een vruchtgebruik met beperkte interingsbevoegdheid verleent. Is de stichting bij overlijden van de langstlevende erfbelasting verschuldigd en hoe wordt het vruchtgebruik bij de kinderen belast?

  1. Peter Duijzend schreef:

   Indien de stichting aangemerkt kan worden als ANBI is er geen erfbelasting verschuldigd door de stichting. Echter als er op het volledige vermogen een vruchtgebruik rust kan de stichting geen aanvang nemen met algemeen nuttige werkzaamheden en zal dat de ANBI status in de weg staan. De kinderen worden aangeslagen voor de waarde van het vruchtgebruik. Die is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

 2. Asha Kanhai schreef:

  Wij willen graag ons huis in een stichting zodat de kinderen en alle kleinkinderen van mogen genieten.

  1. Peter Duijzend schreef:

   De gedachte is mooi maar vaak nadelig voor de inkomstenbelasting en daarom af te raden. Laat u goed adviseren door een belastingadviseur.

 3. Anita Staal schreef:

  Ik wil u iets vragen. Een vriendin van mij is vorig jaar overleden. Nu heeft haar moeder mij benaderd om te vragen of ik haar kan/wil helpen met het oprichten van een stichting uit naam van haar dochter, dit was haar wens. Het moet een foundation worden voor vrouwen met psychische problemen. Kunt u mij misschien informatie geven/helpen hoe we dit moeten aanpakken? Alvast bedankt! Anita

  1. Peter Duijzend schreef:

   Je kan kijken naar een ANBI-stichting. Hiermee kan je fondsen werven en algemeen nuttig besteden. Het verbeteren van de psychische gezondheidszorg voor vrouwen is in mijn optiek algemeen nuttig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met * zijn verplicht.